Babgulyás házi csipetkével

2018-07-15
  • Adagok : 6 fő részére
  • Elkészítési idő : 1:30 óra
Átlag értékelés

(5 / 5)

5 5 1
Értékelje ezt a receptet

1 ember értékelte a receptet

Kapcsolódó receptek:
  • Túrós-baconos pogácsa egyszerűen recept

  • Temesvári sertéstokány recept

  • Sütőzacskóban sült oldalas és dagadó szeletek recept

  • Brokkolis csirkemell besamel mártással recept

  • Piskótatekercs (Ízes rolád) recept

Hozzávalók

  • 70 dkg marhanyak vagy -lábszár
  • 40 dkg szárazbab
  • 1 ek zsír vagy olaj
  • 1 db sárgarépa és fehérrépa (kockázva)
  • 2 szelet karalábé
  • 2 szelet zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 db zöld paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek piros paprika
  • 1 db babérlevél
  • majoránna
  • őrölt bors
  • 1 mk egész kömény
  • ételízesítő
  • pár csepp ecet
  • A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 3 ek liszt (a tojás nagyságától függően)

Elkészítés

Lépés 1

Forró zsiradékon megpirítjuk a finomra aprított vöröshagymát, rajta megfuttatjuk a zúzott okhagymát és a köményt, a felkockázott marhahúst rátesszük, pár percig dinszteljük, amíg a hús kifehéredik. A tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Lépés 2

Amíg a leves felforr, a beáztatott babot előfőzzük: bő vízben, a forrástól számított 5 perc múlva a puffasztó levét (keményítő anyagot amit a héj tartalmaz) leöntjük, a forró babot a forró leveshez adjuk. (Hideg vízhez ne adjuk, mert a forró bab megedződik, és nehezebben puhul meg.)

Lépés 3

A levest fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérral, és takarékon főzzük tovább. Amikor félpuha a hús, belerakjuk a zöldséget, a zöldséglevél-csokrot, az egész paprikát, a paradicsomot, és további vizet adunk hozzá (sóval, fűszerekkel utánaízesítjük), majd takarékon puhára főzzük.

Lépés 4

A főzés ideje alatt a tojásból, a lisztből, egy csipet sóval, egy kis tálban kemény (levestészta keménységű) tésztát gyúrunk, kicsit pihentetjük, majd enyhén lisztezett tálcára csipegetjük.

Lépés 5

Amikor a hús és a bab puha, a csipetkét is beleadjuk, és pár perc alatt készre főzzük. (Ha nincs időnk bajlódni a csipetkével, lágyabb nokedlitésztát adjunk a levesbe.)

Lépés 6

A végén pár csepp ecettel is ízesítjük. (Egy kis plusz ízt ad, - lágyítja a levest, de akinek idegen, inkább ne alkalmazza.)

Lépés 7

Tálalás előtt a főtt zöldséglevél csokrot, zöldpaprikát, paradicsomot eltávolítjuka levesből. (Ha a főzést követően 2-3 óráig pihentetjük a levest, az ízek a tálalásra még jobban összeérnek.)

Recept tipusa: Címkék: , ,